VM i karting 2016 till Kristianstad

När VM i karting avgörs i den tyngsta klassen under sensommaren 2016 så blir det i Sverige. Det stod klart idag när Kristianstad kartingklubb höll presskonferens ute på Åsum Ring.

Första helgen i september körs VM i karting på Åsum Ring. Ett mål som sattes av klubben redan 2010 efter det att anläggningen brandhärjades. Och efter två år av EM i Kristianstad blir det nu ännu ett VM inom bilsporten som kommer att arrangeras i Sverige.
– Det känns otroligt spännande och glädjande att vi nu nått det mål som klubben satte upp redan 2010, att få arrangera VM här hemma i Kristianstad. Vi vet att vi nu står inför en tuff utmaning, men åren som EM-arrangör 2014 och 2015 har gett oss mycket erfarenheter och målet är att arrangera den bästa VM-deltävlingen som körts i kartingens historia. Det tror vi också att vi kommer lyckas med. Vi har kompetensen i föreningen och i närområdet och vi har stödet från både kommunen och Event i Skåne, så nu är det upp till oss, säger Jesper Håkansson, Kristianstad kartingklubb.

Och från Kristianstad kommun är det tummen upp till beslutet från internationella kartingförbundet.
– Stort grattis! Kristianstad kommun har under 2014 och 2015 sett vilken betydelse klubbens satsning har betytt för både kommunens näringsliv och för de ideella krafter som engagerar sig i verksamheten ute på Åsum Ring. Ett världsmästerskap bidrar till att sätta Kristianstad på kartan, säger Anders Olsson, planeringstrateg evenemang Kristianstad kommun.

Och en som vet hur det känns att vinna på hemmaplan är landslagets  Douglas Lundberg som körde hem segern när EM avgjordes på Åsum Ring 2014. Nu får han chansen att bli världsmästare på hemmaplan.
– Jag tycker det är fantastiskt. Att ha EM på hemma var fantastiskt och att får vinna var stort. Att nu få köra ett VM på hemmaplan blir riktigt roligt och att vi i Sverige kan ha ett VM här tycker jag är stort. Personligen tycker jag banan här är unik där första halvan är modern och där andra halvan är en del av gamla banan som har ett annat flytt, vilket också är min favorit del av banan, säger Douglas Lundberg.